Post Top Ad

wtorek, 15 maja 2018

Ciasto biszkoptowe o smaku kawy i słonego karmelu

Ciasto, które jest wynikiem radosnej i spontanicznej twórczości - absolutnie pyszne :D Słodkie dzięki masie krówkowej, lekko słone przez serek Philadephia i lekkie - bo z ubitą śmietaną, która ma smak kawy. Na specjalne okazje jak znalazł.

Składniki na ciasto biszkoptowe: 
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1/4 szklanki kako
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej (na poncz)
Składniki na kremy:
  • puszka masy kajmakowej krówkowej
  • opakowanie serka Philadephia (lub podobnego, lekko słonego i śmietankowego)
  • 700 ml śmietanki 30% do ubijania 
  • fix do bitej śmietany na 500 ml śmietany
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru (o ile fix do śmietany nie zawiera cukru)
  • aromat kawowy (lub kombinujemy z kawą rozpuszczalną)
  • kopiata łyżka kako
Dekoracja (opcjonalnie):
  • krokant orzechowy
  • czekoladowe ziarenka kawy 
Wykonanie biszkoptu:
Przygotowania:
- wykładamy spód sporej, odpinanej formy (u mnie kwadrat ok. 24x24 cm) papierem do pieczenia, boków nie smarujemy
- mieszamy ze sobą mąkę z kakaem
- białka oddzielamy do żółtek i przelewamy je do sporej misy, w której będziemy mieszać ciasto. Żółtka do małej miseczki
- piekarnik nastawiamy na góra-dół, 160 stopni

Akcja: 
- mikserem z białek ubijamy sztywną pianę
- kiedy piana jest ubita, łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas miksując
- nadal ubijając, wlewamy po kolei żółtka, a po połączeniu z białkiem odstawiamy mikser
- chwytamy za szpatułkę i w mniej więcej 2-3 porcjach wsypujemy mąkę połączoną z kakaem. Ostrożnie i powoli mieszamy z masą jajeczną, do połączenia składników. Piana nie może opaść. Ciasto powinno być ciągnące się, elastyczne i lekkie
- przelewamy ciasto biszkoptowe do formy, wyrównujemy górę i pieczemy 30-40 minut do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika, ale z formy dopiero wtedy, kiedy wystygnie, uprzednio oddzielając biszkopt od boków za pomocą noża (najlepiej plastikowego)
- po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe blaty i miejsce przy miejscu ponczujemy kawą zrobioną z łyżeczki (lub więcej, jeśli ktoś lubi) kawy rozpuszczalnej. Kubek kawy powinien wystarczyć

Wykonanie ciasta: 
- dolny, naponczowany kawą blat biszkoptowy smarujemy masą krówkową
- ubijamy 200 (lub 250 ml) śmietanki 30% i miksujemy ją z opakowaniem serka Philadelphia. Powstałą masę nakładamy na warstwę krówkową. Można dosolić, jeżeli chcemy bardziej wyrazisty smak słonego karmelu
- przykrywamy drugim, naponczowanym biszkoptem
- ubijamy 500 ml śmietanki 30%, dodajemy łyżkę kako (głównie dla koloru), aromat kawowy (lub kawę rozpuszczalną), cukier puder i fix do bitej śmietany. Rozsmarowujemy masę na górnym blacie ciasta
- dekorujemy posypując orzechowym krokantem i ziarenkami kawy z czekolady (można kupić w sklepach dla cukierników)

Smacznego :)



maja 15, 2018 / by / 0 Comments

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Post Top Ad