Post Top Ad

wtorek, 7 sierpnia 2018

Brownie kokosowe

Przepyszne, mocno czekoladowe brownie z wiórkami kokosowymi, które w konsystencji przypomina baton. Jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, wystarczy niewielki garnek, łyżka oraz kilka podstawowych składników. Poradzi sobie z nim każdy, więc nie ma wymówek, trzeba spróbować :) Przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków ciasta" wyd. Olesiejuk. Podmieniłam tylko jeden element - brązowy cukier na dużo zdrowszy ksylitol, ale sypcie co macie i lubicie.

Składniki:
  • 100 g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych
Przygotowania:
- dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy (moja to 24x24 cm, po pokrojeniu wyszło 16 porcji)
- piekarnik nastawiamy na góra-dół, 180 stopni
Akcja:
- w średniej wielkości naczyniu rozpuszczamy masło, cukier, miód i pokruszoną czekoladę. Można to zrobić w garnku na kuchence lub jak ja, w mikrofali. Masę należy dokładnie wymieszać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
- dodajemy kolejno jajka, każde dokładnie mieszamy z czekoladowym ciastem
- wsypujemy mąkę i wiórki kokosowe, delikatnie łączymy je z masą
- pieczemy 30-35 min
- teoretycznie po wystudzeniu ciasto powinno posiedzieć min.kilka godzin w lodówce, ale szczerze mówiąc równie dobre jest bez chłodzenia ;)

Smacznego :)


sierpnia 07, 2018 / by / 0 Comments

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Post Top Ad